etikety

Svätokatarínske víno predstavuje novodobú značku kvality a tradície. Pod touto značkou nájdete výber tých najlepších mladých vín. 

Na rozdiel od našich rakúskych susedov, kde prvé nafľašované mladé víno uzrelo svetlo sveta už koncom augusta, na Slovensku môžu vinári nafľašované mladé víno predávať až od prvého novembrového pondelka, čo v tomto roku pripadne na 5. november.

 

       Prichádza ročník 2018 a zaujímavé novinky

Tešíte sa na mladé vína? Vieme, že je to asi zbytočná otázka, veď kto by sa netešil. Mladé vína prinášajú niekedy aj pôžitok, ale predovšetkým radosť.  To vedia aj Francúzi a od mladého Beaujolais neočakávajú ani tak pôžitok (povedzme si na rovinu, že veľmi dobre vedia prečo), ale skôr radosť z nového vína, z mladosti, sviežosti a ovocnosti.

Aké je vlastne mladé víno?

Mladé víno musí byť svieže, čisté, musí disponovať krásnou ovocnosťou a primárnymi arómami. Očarujúce vône hrušiek a banánov, oceňované sú citrusy, vo forme limetky, grepu či exotického bergamotu, muškát, dokonca aróma samotného hrozna. Mladé ružové vína vynikajú arómami lesných jahôd, malín, čerešní, niekedy brusníc ríbezlí a to všetko ešte v intenzívnejšom prejave a navyše často ozvláštnené už spomenutými arómami hrušiek a banánov.

Toto môžete zažiť len pár mesiacov.

Popis mladých vín znie naozaj príťažlivo a verím, že viacerí z vás práve na ne dostali chuť. Mladosť  však netrvá večne. Mladé víno je pôvabné a príťažlivé ako 16. ročné dievča, ale ten pôvab sa pomerne rýchlo zmení na vyzretosť.  Zákon povoľuje mladé vína vo fľaši uviesť na trh od prvého novembrového pondelka a naplnené musia byť najneskôr do 31. decembra. Samozrejme každé víno je jedinečnou osobnosťou, ale vo všeobecnosti možno odporúčať skonzumovať mladé vína do konca februára nasledujúceho roka.

Svätokatarínske víno kontra mladé víno

Je rozdiel medzi Svätokatarínskym a bežným mladým vínom? Ostaňme pri vinárskej terminológii a nalejme si čistého vína. Zďaleka nie všetci vinári a všetky mladé vína zodpovedajú vyššie uvedenej charakteristike a možno ich nazvať vynikajúcimi. Navyše výroba mladého vína má veľa úskalí a stačí malá nepozornosť a z úžasného sviežeho a po všetkom možnom ovocí voňajúceho vína, je zrazu niečo celkom iné.

Svätokatarínske víno podlieha certifikácii. Vždy koncom októbra prebieha degustácia, ktorej úlohou je okrem výberu najlepších vín aj vyhlásenie šampióna Svätokatarínskych vín. Za konečné rozhodnutie zodpovedá odborný garant, ktorý menuje a vedie degustačnú komisiu, zloženú z vinárov, enológov, zástupcu štátnej inšpekcie a v tomto roku po prvýkrát zasadne do komisie aj zástupca Asociácie someliérov Slovenskej republiky (ASSR).

Svojho šampióna budú vyberať somelieri a zapojiť sa môže aj verejnosť.

Ďalšou z noviniek je zapojenie someliérov pracujúcich v reštauráciách a vinotékach do výberu šampióna someliérov prostredníctvom simultánnej, cez internet riadenej degustácie, konajúcej sa vo viacerých mestách po celom Slovensku. Takýto typ degustácie sa bude konať na Slovensku vôbec po prvýkrát. V nasledujúcich týždňoch sa do hodnotenia môže zapojiť aj verejnosť.

Svätokatarínske víno vo vinotéke a reštaurácii.

Pýtate sa prečo zaradiť do ponuky vinotéky Svätokatarínske víno a nedať prednosť povedzme mladému Beaujolais?  To čo majú obe vína spoločné je očakávanie zážitku. Konečne prichádza prvé mladé, sviežo a voňavé vínko, ľudia sa často zastavia vo vinotéke práve kvôli nim. Mladé Beaujolais je z modrého hrozna, navyše svojou ovocnosťou sviežosťou a aj kvalitou sa zďaleka nevyrovná  našim mladým vínam. Stačí ak je použitá správna odroda hrozna, schválená vinica a karbonická fermentácia a víno automaticky získava označenie Beaujolais nouveau. Kvalitu nikto nekontroluje. Z povolených odrôd pre Svätokatarínske víno boli dokonca červené vína vylúčené. Predsa len potrebujú trošku dlhší čas na vyzretie. Jeseň je v znamení ťažších a mastnejších jedál, husí, kačíc, lokší a s tými si dokonale poradí práve vyššia kyselinka mladých vín.

Svätokatarínske víno 2018, historicky najlepší ročník.

Všetci vieme, že ročník 2018 bol teplý a oberačky začínali už od augusta. Výrazný posun smerom dopredu je požehnaním pre mladé vína, pretože vinári získajú dostatok času a mladé vínka môžu do 5. novembra krásne vyzrieť a prísť na trh v tej najkrajšej podobe s akou sme sa od vzniku Svätokatarínskych vín stretli.

Prvý novembrový pondelok a s ním Svätokatarínske vína sú tu čo nevidieť!

 

O nás

V našich krajoch v nedávnej minulosti upadol sviatok mladého vína do zabudnutia, no postupne však ožíva a v posledných rokoch nadväzuje na oberačkové slávnosti spojené s ochutnávkou burčiaku a rampášu.

Ponuka sa z roka na rok rozrastá a mladé slovenské vína sa tešia skutočne mimoriadnej obľube. Majú byť aj právom na čo hrdé. Svojimi senzorickými vlastnosťami, svojou prenikavou vôňou a sviežou ľahkou chuťou, totiž častokrát predčia paradoxne na Slovensku známejšiu francúzsku konkurenciu.

  
Čítaj viac

Články