Viete aké je to Svätokatarínske víno?

Článok bol prebratý zo stránky vinko.sk

Od prvého novembrového pondelka, čo v tomto roku pripadlo na najneskorší možný termín, 07. novembra, sa môžu predávať mladé vína. Možno ste už počuli o Svätokatarínskom víne, Svätomartinskom víne, či proste o mladom víne. Viete aký je medzi nimi rozdiel?

Zjednodušene, mladé víno je každé víno daného ročníka, môžete ho u vinára ochutnať priamo z tanku. Avšak ak chce vinár víno predávať s označením mladé víno, musí splniť niekoľko podmienok. Jednou z nich je aj to, že víno musí byť naplnené do fliaš do konca kalendárneho roka v ktorom bolo vyrobené. Vyrobiť mladé víno však vôbec nie je jednoduché, dokonca sa nebojím povedať, že to vyžaduje skutočné majstrovstvo a bohužiaľ, veľká časť našich vinárov to jednoducho nedokáže. Ak má totiž vinár iba zopár týždňov od zberu po fľašovanie, nesmie zaváhať ani na sekundu a už pri zbere hrozna musí vedieť že toto bude mladé víno.


V Bratislave už niekoľko rokov organizujú Svätomartinské dni(pozor nemýliť si s moravským Svatomartinským). Miestny vinári ponúkajú svoju produkciu v dňoch okolo 11. novembra. Na ochutnávke som sa zastavil pred tromi rokmi, ale bohužiaľ platilo vyššie uvedené. Nie každý to dokáže.


Svätokatarínske víno je značka slovenských mladých vín. Na rozdiel od predchádzajúcich kategórií mladých vín, Svätokatarínske víno podlieha senzorickému hodnoteniu. Právo niesť označenie Svätokatarínske víno dosatnú iba tie vína, ktoré vyhovejú pomerne prísne nastaveným kritériám. Ak siahnete po fľaši označenej ako Svätokatarínske víno, nemôžete urobiť chybu.


Značka Svätokatarínske víno je zárukou kvality mladého vína. Každé jedno víno sa musí vyznačovať dokonalou technologickou čistotou, primárnou ovocnosťou a harmonickým pomerom cukrov a kyselín, pochopiteľne v závislosti od kategórie vína.

 

Biele Svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd Müller Thurgau, Irsaj Oliver, Muškát moravský Veltlínske červené skoré. Od tohto roku je v zozname odrôd uvedená aj odroda Bouvierovo hrozno, ktorá síce nie je rozšírená vo výsadbách, ale mladé víno z nej robili už pred storočím. Vzhľadom na špecifiká ročníka pribudla v tomto roku aj odroda Sauvignon blanc.

Ružové Svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd Svätovavrinecké(táto odroda je podľa mňa obzvlášť vhodná na mladé ružové), ďalej Modrý Portugal, Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon. V tomto ročníku sa presadila odroda Svätovavrinecké.

Červené Svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd  Svätovavrinecké a Modrý Portugal, prípadne Dornfelder(v značkovom víne). V tomto roku, ktorý červeným vínam nežičí všeobecne,  však kvalitatívnu latku Svätokatarínskych vín neprekročilo žiadne z červených vín. Stojí za zamyslenie, či sa nesústrediť skôr na biele a ružové vína, ktoré sú na vysokej úrovni. Aby nedošlo k chybnej interpretácii, zdôrazňujem, že poukázanie na nevyhovujúcu kvalitu červených vín sa týka výhradne mladého vína.  V dobrých ročníkoch dokážeme vyrobiť naozaj krásne červené vína a ak je ročník naozaj dobrý, takejto suroviny je na mladé víno škoda.


Organizátor, spoločnosť Svätokatarínske víno v rámci propagácie Svätokatarínskych vín postavila v priestoroch bratislavského v Auparku stánok, v ktorom môžu návštevníci od pondelka 07. novembra ochutnať vybraných 15 vín a taktiež si môžu fľašu aj kúpiť.

Obľúbená degustácia pre verejnosť – Svätokatarínska koštovka bude v priestoroch Múzea vinohradníctva v centre Bratislavy (Radničná 1) na Katarínu, 24. - 25. novembra.